Razvijte svoj kreativni potencijal!

CRTANJE I SLIKANJEAutorka: Ivana Grujić/ Objavljeno: 01.09.2019/

Oduvijek zagledana u ljepotu oko sebe, rano je otkrila da je najveća upravo u umjetnosti. U pitanju je Iva G Čelanović, slikarka iz Tivta.

Kao osnivač Kreativnog Centra Tivat i omladinska radnica organizovala je veliki broj radionica za djecu i mlade u periodu od 2006. do danas. Ove godine sprovodi projekat “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi” podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD.

“Na svom putu likovnog stvaralaštva sam vrlo rano zaključila da slikarstvom želim da se bavim iz ljubavi i da slikam ono što meni pričinjava zadovoljstvo, dakle vrlo rano sam zaključila da nisam u stanju banalizovati svoju emociju što bi današnjim riječnikom rekli komercijalizovati svoj rad. “, istakla je Iva i dodala:

“To su mi bili prvi izazovi. Dalje, kroz kreativno stvaralaštvo sam takođe nailazila i još uvijek nailazim na barijere u dijelu izlagačke djelatnosti jer naš institucionalni sistem nije dovoljno otvoren za stvaralaštvo neakademskih umjetnika i umjetnica.”, rekla je Iva u svoje lično ime, ali i u ime sve one djece, mladih i odraslih koji već osmu godinu pohađaju likovne programe koje realizuje sa svojim saradnicima/ama.

“U sedmom osnovne, kada sam olovkom nacrtala, djeci dosadnu, mrtvu prirodu u 5-10 minuta, drugar pored mene je ostao začuđen i tražio da i njemu nacrtam isto. A nastavnik je samo ispod oka bacio pogled i zaključio mi peticu.“, priča nam Iva na temu kada je kod sebe otkrila da posjeduje talenat za slikanje i crtanje.

“Kasnije u srednjoj školi još uvijek nisam uspjevala da se izrazim ali sam znala da je moj put u likovnoj umjetnosti. Sarađivala sam na školskim predstavama u djelu osmišljavanja i oslikavanja scenografije.”

Svoje radove prvi put je prikazala u srednjoj školi kroz zajedničke projekte, ali ističe da je zapravo svoje radove predstavila tek prije par godina 2016. pri povratku iz Pariza, kada je obilježeno pet godina rada NVO “Kreativni Centar Tivat”, u gradskoj galeriji ljetnjikovca Buća u Tivtu.

Prednosti i mane bavljenja stvaralaštvom kao profesijom u Crnoj Gori su brojne, ali kao najupečatljivije Iva ističe obilje inspiracije, prirodnog i ljudskog resusa, naspram nedovoljnog prepoznavanja i priznavanja kulturno-umjetničkog nezavisnog stvaralaštva u Boki i šire.

“Sve što se dešava na nezavisnoj sceni je rezultat posvećenosti entuzijasta koji se bore za programe i prostore, ali je sve kratkoročno, jer zavisi od dobre volje donosioca odluka, a ne jasne vizije ili ti održivosti programskih sadržaja.”

Od septembra ćete imati priliku da učite i razvijate se zajedno sa Ivom na radionicama slikanja i crtanja, koje će voditi kao dio pomenutog projekta “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi.”

Iskoristite šansu da razvijete svoj kreativni potencijal kroz crtanje i slikanje.

Dođite da u opuštanoj atmosferi, zajedno mijenjamo svakodnevicu!

Projekat “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi” podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.


Preko osnove i potke do posla!
TKANJEAutorka: Ivana Grujić/ Objavljeno: 01.09.2019