Povećajte mogućnosti i vjeru u sebe!

YOGA I MEDITACIJAAutorka: Ivana Grujić/ Objavljeno: 01.09.2019/

Da bismo mogli da stvaramo, potrebno je da zađemo u one najdublje dijelove duše. Potrebno je da postignemo jedinstvo duše, daha, duha i tijela, i upravo je to mjesto gde se yoga, meditacija i stvaralaštvo spajaju.

Kako nam Yoga pomaže da lakše dođemo da sakrivenih mjesta u duši i probudimo svoju pravu prirodu, saznajte na radionici “Yoga i meditacija” koja se organizuje u okviru programa “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi”. Voditelj radionica biće serftifikovana trenerica “Art Of Living Fondacije” i slikarka Dragana Mladenović.

Kada se kod tebe javila ljubav prema Yogi/meditaciji?

Prvi susret sa Yogom i meditacijom je bio još 2001 kada sam pohađala Happyness program ”Art Of Living Fondacije”. Tu sam se najpre susrela sa tehnikama disanja i tehnikama otpuštanja stresa. U međuvremenu sam prošla različite programe koji se tiču samorazvoja i osnaživanja ličnosti. Prvo sam pohađala seminar za asistenta, nakon toga seminar za trenera i voditelja programa. Zahvaljujući tome, imala sam puno vremena da uočim kako yoga deluje na psihu čoveka, na kompletan njegov sistem i organizam i koje koristi donosi bavljenje yogom.

Kada si kod sebe otkrila da imaš talent da poduvačaš druge?

Kroz iskustvo koje pružaju seminari “Art Of Living Fondacije” gde se uči tehnika yoge, tehnika disanja, yoga vežbe, meditacija, pa i tehnika opuštanja i relaksacija, čovek dođe do toga da nakupi dovoljno pozitivne energije i raščisti svoj mentalni teren od problema, koji mogu da se natalože u svakom čoveku. Nekako se sklone te magle iz uma i iz tela. Pojavi se neka prirodna radost čoveka koja mu je u stvari prirođeno stanje.

Kad smo se rodili svi smo bili radosni i nekako optimistični. Prosto takvo je biće čoveka i onda se javlja i prirodna želja da se to stanje sreće, koja se preliva, podeli sa drugima.

Od tog optimizma i želje da i drugi ljudi osete taj mir, da osete tu blagodet, da osete tu korist, osmeh koji je prisutan u životu, dolazi se do potrebe i želje da se sve ono što smo dobili podeli sa drugima. Da se to iskustvo prenese dalje i da se da i drugima mogućnost da može da se živi na drugačiji način.

Sećaš li se prvog časa koji si održala? Kako si se osjećala nakon toga?

Prvi časovi yoge i čitavog programa tehnike disanja i drugih seminara, događaja i uvodnih predavanja, odigrali su se u okviru same obuke za asistenta. To je bilo, sada već davne 2002, 2003.godine.

Kada smo doputovali u Crnu Goru, najpre smo radili programe sa ljudima koji su pohađali “Art Of Living” seminare, a kasnije smo počeli da držimo i opšte časove yoga vežbi otvorene za sve zainteresovane. Tada smo uvideli da ima interesovanja. Iako, ima različitih polaznika, naše časove najčešće pohađaju žene. Kako same ističu to im je prilika, da u tih sat vremena pomognu sebi, u smisli da se malo više približe sebi da bi posle, u porodici, svojoj deci mogli da pruže više od one sebe prave.

Održavanje časova yoge je postalo deo nekog mog svakodnevnog načina života i moram da kažem da oplemenjuje i mene. Ta vrsta davanja i kontakta sa ljudima koji žele da upoznaju sebe. Da smanje taj nivo stresa koji svakodnedno osećaju. Da više opuste um, da na taj način priđu izazovima i samim tim će se smanjiti tenzija u životu. Dah je tu jako bitan, tako da su nam tehnike disanja jedne od važnih tačaka programa, jer dah je taj koji povezuje um i telo. Preko njega se taj stres oslobađa, izbacuje na površinu.

Sa kojim poteškoćama si se susrela na ovom putu?

Kao i svaka discpilina i yoga traži konstantan rad i kontinuirano vežbanje. I sam život je kontinuiran. Dan za danom se niže, a sa tim dolaze poteškoće u životu. Umesto da se te poteškoće i iskustva zdrvene u nama, da otvrdnu, yoga nam, preko tehnika disanja i yoga vežbi pomaže, odnosno ne dozvoljava da se bilo šta u nama stvrdne i okameni, već da ostane meko, fluidno i da lako, preko daha izađe iz nas.

Usled užurbanog tempa života, današnjem čoveku negde najviše nedostaje disciplina s kojom teško izlazi na kraj, zato što je teško odvojiti kontinurano vreme. Yogu je potrebno vežbati barem svaki drugi dan ili dva puta nedeljno, kako bi se time telo držalo u jednom elastičnom stanju, a um u jednom opuštenom modu.

Smatram da šta god da se u životu dešava, važno je da odvojimo tih sat vremena za sebe, makar dva, tri puta nedeljno.

Koje su prednosti i mane bavljenja Yogom i meditacijom u Crnoj Gori?

Prednosti bavljenja yogom u Crnoj Gori su definitivno, barem nama na primorju more, koje samim svojim prisustvom pomaže opuštanju duha i tela. To plavetnilo koje smiruje i sunce, tako da nas priroda podržava u našim nastojanjima.

Kada su u pitanju mane i poteškoće, one se ne razlikuju u odnosu na druge zemlje. Yoga je istočnjačka nauka i veština. Iako, je nastala u Indiji pre više od 5000 godina, u mnogim zemljama sveta, pa tako i ovde učenje koje propagira yoga je jedno novo iskustvo i nov pristup životu i čoveku.

Ponovo bih pomenula da su istrajnost i disciplina jako bitni. Važno je da čovek nauči kako da se preda. Da otpusti sve blokade iz tela, iz uma, srca i nerava. Da otpusti sve ono što mu ne prija i da život pogleda sa jedne druge, malo vedrije strane.

Život uvek donosi određene izazove, pitanje je samo sa koje strane im pristupamo i na koji način ih rešavamo.

Šta polaznici mogu očekivati na radionici na kojoj si trener, a koje se organizuje u okviru programa “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi”?

Žene mogu očekivati sve ono o čemu smo do sada pričali - opuštanje, kontakt sa sobom, relaksaciju, a pre svega druženje sa drugim ženama i međusobno zbližavanje, a sve to kroz taj opušteni način i kroz tehnike disanja. Najbolje se uči kada imamo priliku da podelimo iskustvo jedni sa drugima.

Žene će imati priliku i da kroz razgovor upoznaju svoje sličnosti i razlike, a uvek iz svakog novog odnosa, novog upoznavanja i zbližavanja rastu i nove mogućnosti za neka nova prijateljstva, nove poslovne poduhvate, samozapošljavanja, zajedničke akcije, organizovanja.

Cilj ovih radionica upravo je to, da čovek prvo odvoji za sebe sat, dva nedeljno, da se opusti i da se smiri. Potom se u tom opuštanju i podizanju energije u životu, podiže i biohemija organizma na jedan viši nivo. Jača se imunitet i sve ostalo i onda čovek, pun energije lakše stiče samopouzdanje i veru da može.

U skladu sa tim se nadamo da će sve ove radionice otvoriti neke nove mogućnosti i puteve za polaznice i učesnice u ovom projektu, a to je upravo i naš cilj - ujedninjenje, razumevanje, međusobna tolerancija, upoznavanje, druženje, samorazvoj, samoojačanje, samopoštovanje.

Projekat “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi” podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.


Razvijte svoj kreativni potencijal!
CRTANJE I SLIKANJEAutorka: Ivana Grujić/ Objavljeno: 01.09.2019/