Kreativni Centar Tivat poručuje “Od umjetnosti, ljubavi i dobre energije se itekako živi! ”

UMJETNOST Autorka: Ivana Grujić/ Objavljeno: 26.10.2019/ 5 minuta čitanja

Umjetničke slike, koje smo imali priliku da vidimo sinoć, na izložbi održanoj u kafe baru Regata u Tivtu oslikale su polaznice besplatnih radionica održanih u okviru projekta “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi”. Interesantno je to da su neke od njih kreirale žene koje se do sada nikada nisu bavile slikanjem, ali i one koje se odavno nisu prihvatile ovog kreativnog posla.

Pored izuzetnog serijala slika “Sold out”, koji potpisuje Iva G. Čelanović, ujedno i voditeljica radionica slikanja i crtanja i predstavnica Kreativnog Centra Tivat, koji je i organizator izložbe, kafe bar Regata bio je ispunjen mnoštvom "Handmade" nakita od prirodnih materijala kao što su kamen i glina.

Vesna Sindik, voditeljica radionice Tkanja, predstavila je svoje umjetničke kreacije u vidu torbica i torbi, šalova i pončoa, ali su se, pored nje, svojim kreativnim ostvarenjima, sa punim pravom pohvalile i polaznice njenih radionica, te smo na izložbi mogli videti i istkane novčanike i futrole za mobilne telefone.

“Mi smo zapravo napravile izložbu polaznica kreativnih programa u okviru projekta koji se zove “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi”. Zašto “žensko”? Zato što su se žene, jednostavno uključile.

Preuzele smo neku inicijativu i spremne smo da to predstavimo javnosti”, rekla je Iva G. Čelanović u uvodnom izlaganju i dodala:

“Suštinski cilj je da se neke stvari u zajednici polako miču, mjenjaju. Želimo još jednom da naglasimo da nama svima treba prostor, kako za kreativno stvaralaštvo i udruživanje, tako i za izlaganje.

Smatramo da ovo što radimo i što bi svi zajednički mogli u perspektivi, vrijedi zapravo, u širem smisilu, za širu zajednicu. Da se nalazimo oko razmjene nekih novih energija, tema i misija koje sve nas zajedno dotiču, a ne stižemo, u ovom nekom vremenu, tome da se posvetimo i smatramo da su izložbe ovog tipa idealno mjesto.

Najbolje bi bilo kada bi imali neki izlagački prostor, pa bismo ovakve izložbe mogli češće da organizujemo.”

Na prvoj izložbi su, kako je navela Iva G. Čelanović, možda većim dijelom bile prisutne ona i njene koleginice Vesna Sindik i Tatjana Radonić, voditeljica radionice oslikavanja kamena i drugih prirodnih materijala.

“Tek je mjesec i po do dva dana iza nas sa našim učesnicama programa. Vjerujemo i cilj nam je da narednih pet izložbi one preuzmu i da će one biti te koje će biti neke nove preduzetničke snage. Ono što svakako očekujemo, očekujemo vašu podršku i očekujemo neku dobru energiju.”

Na pitanje zašto baš Regata, Iva je navela da je Regata za jedan Tivat, s obzirom da je ona Tivćanka, da je tu odrasla i odlučila tu da ostane i da živi, žila kucavica.

“Ovaj projekat je okupio veliki broj žena koje su mahom, moram to da kažem, došle sa strane i prepoznale su odmah tu šansu. Ja vjerujem i želim zapravo, da što više domaćih žena prepozna tu šansu za sebe. Mi negde u perspektivi, sve zajedno, nije tu više riječ samo o ženama, nego i o široj zajednici, moramo da se zalažemo nekako za naše kulturne i društvene prostore, bez kojih smo u međuvremenu ostali. Mislim da ćemo sve više ostajati bez toga, ukoliko ne budemo zauzeli neki stav.

Evo, recimo da je ova izložba taj prvi početni naš stav i impuls - Mi imamo nešto u međuvremenu, od čega se ne živi možda u tom nekom finansijskom smislu, ali živi se od ljubavi, živi se od dobre energije, živi se od umjetnosti. To smo spremni da podjelimo sa Vama i u narednih pet mjeseci.”

U nastavku Iva se nadovezala na aktuelnu inicijativu za bivši Mar Mar: “Radi se o prostoru koji je nastao zapravo kao učionica, pa nakon toga kao škola i služio u međuvremenu za neformalne programe Mar Mar kafe galerije. Mi radimo trenutno i na tom pitanju. Vjerujemo da će tu inicijativu koju smo pokrenuli podržati zapravo šira zajednica koja prepoznaje to mjesto kao neku našu šansu.

Nadamo se da ćemo se u perspektivi tamo nalaziti, kao i u Regati, što da ne. Hvala Vam još jednom i dobrodošli”, riječi su kojima je Iva G. Čelanović zatvorila uvodno izlaganje i ujedno otvorila izložbu održanu u okviru programa ReLOaD

Projekat “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi” podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.


Kako je to biti pokretač promjena u društvu?
INICIJATIVAAutorka: Ivana Grujić/ Objavljeno: 26.02.2020/ 8 minuta čitanja